W celu przygotowania syropu z sosny, wykorzystuje się jej młode pędy. Ważne jest, aby pokryte były brązową skórką, co świadczy o przyroście w bieżącym roku. Pędy te powinny odpowiadać długości palca i powinny być lepkie od żywicy. Najlepiej jest zrywać je na początku maja. Należy pamiętać także o tym, aby nie zrywać wszystkich młodych pędów, jakie sosna wypuściła, gdyż uniemożliwiłoby to dalszy jej wzrost. Ważne jest to, że pędy pozyskujemy z naszych lasów – Łęgów Grędzińskich, terenów czystych ekologicznie. Procedura przygotowania: Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika. Należy je ciasno ułożyć w słoiku. Następnie zasypujemy je cukrem. Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier. Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna. Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem. Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier. Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy. Gdy cukier już całkiem się rozpuści, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki z oryginalnym podpisem i szczelnym zamknięciem. Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat.
Procedura zasięgnięta z przepisów rodzinnych.
Kontakty:
Chrząstawa Wielka, ul. Wrocławska 137
Miód naturalny, pozyskiwany z kwiatów nawłoci. Miód charakteryzuje się słomkowobrunatną barwą, słodkim ale i lekko kwaskowatym, nieco ostrym smakiem. Zapach delikatny pochodzący od kwiatów nawłoci. Miód pozyskiwany zgodnie z zasadami i tradycjami zawodu pszczelarza. To kolejny gatunek wzbogacający regionalną kolekcję miodów naturalnych. Miód pozyskiwany z późnego pożytku z łąk dorzecza rzek Dobrej i Widawy.
Kontakty:
Jerzy Kasprzak, Oleśnica
tel.kom. 660 241 481
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Placki po Sycowsku, to szczególny rodzaj placków ziemniaczanych podawanych w sposób tradycyjny w Restauracji Maks-Relaks w Sycowie. Placki przygotowuje się wg starego, odszukanego przez redaktora Gazety Wrocławskiej, przepisu.
Ich charakterystyczny smak współtworzą odpowiednio dobrany gatunek ziemniaków , jakość użytego do smażenia oleju oraz niepowtarzalny sposób doprawiania. Od tego roku stanowią pozycje w menu restauracji „Maks-Relaks” w centrum Sycowa.
Przepis na placki po Sycowsku:
1 kg ziemniaków,
3 duże cebule,
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek smalcu domowego
1 szklanka dobrego jakościowo oleju
2 jaja
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól do smaku.
Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok, do masy dodać sól, mąkę, surowe jaja, pieprz, gałkę muszkatołową oraz posiekaną drobno cebulę.
Całość dokładnie wymieszać. Oba tłuszcze rozgrzać razem na patelni. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładać niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smakują wybornie. Polecamy!
Informacje dodatkowe / dostępność: w Hotelu Maks w Sycowie
Kontakty:
Mieczysław Skuza, 56-500 Syców,
ul. Jana Pawła II 5
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Jest to rodzaj koziego żółtego sera dojrzewającego, wytwarzanego w gospodarstwie ekologicznym Pani Małgorzaty Wójcik. Receptura tego sera, przekazywana z pokolenia na pokolenie, przywieziona została z Marianówka spod Tarnopola. Łagodny słodki smak zawdzięczamy starannie dobranej paszy dla kóz. Ser zdobył wyróżnienie Dolnego Śląska w konkursie „Nasze Kulturalne Dziedzictwo” w 2007 r, jak również otrzymał nagrodę w konkursie na Ekoprodukt Dolnego Śląska.
Informacje dodatkowe / dostępność: na jarmarkach, wystawach produktów lokalnych
Kontakty:
Gospodarstwo ekologiczne, Małgorzata Wójcik,
55-00-002 Kamieniec Wrocławski, ul. Kolejowa 43, tel. 713185407
Jest to nalewka na wyciągu z mięty polnej, porastającej doliny rzek Dobrej i Widawy. Receptura została przywieziona przez repatriantów z kresów wschodnich. Nalewka przygotowana jest na spirytusie i odpowiednio przygotowanych liściach mięty, rodzynkach, miodzie i pomarańczach. Produkcja składa się z 2 etapów: w pierwszym mieszaninę spirytusu,mięty, miąższu i skórek pomarańczowych oraz wody poddaje się fermentacji przez okres 4 tygodni. Nalewka jest następnie odstawiona na kilka tygodni, klarowana i filtrowana. Można ją skosztować na corocznym Jarmarku Produktu Lokalnego w Oleśnicy.
Kontakty:
KGW Leszczynki, Urszula Maleszka, Sadków,
tel. 71 314 84 22
Urszula Bugajewska, Pruszowice
Pierogi słynne ze znakomitego farszu, które przygotowywane są przez Koło Gospodyń Wiejskich w Chrząstawie. Farsz do pierogów składa się z białego sera i ziemniaków w proporcji 2:1 oraz wędzony boczek w połączeniu z tłuszczem ze słoniny i przyprawami. Wszystkie produkty na farsz pochodzą z upraw regionalnych. Zdobyły wiele nagród, w tym wyróżnienie w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Informacje dodatkowe / dostępność: na zamówienie
Kontakty: Koło Gospodyń Wiejskich, 55-001 Chrząstawa Mała, ul. Stawowa 37,
tel. 071 318 9660
Receptura została przywieziona z Wołynia, wieś Wilcze, gmina Silno. Jest to mieszanka tradycyjnie wyrabianych pierogów z różnymi rodzajami farszu. Mamy tu farsz z kapusty z grzybami, farsz przygotowywany z mięsa oraz farsz z sera i ugotowanych ziemniaków. Wszystko przygotowywane wg kulinarnych receptur rodziny p. Mieczysława Skuzy. Ciasto, również tradycyjnie wyrabiane z dobrej mąki ,jaj oraz ciepłej wody. Pierogi dostępne są w miejscowej restauracji i stanowią przysmak lokalny zarówno dla turystów, jak i mieszkańców Sycowa.
Informacje dodatkowe / dostępność: Restauracja Maks w Sycowie
Kontakty:
Hotel i Restauracja Maks, Mieczysław Skuza, 56-500 Syców,ul. Jana Pawła II 5
tel. 62785 2014
Widawskie Dukaty - ciasteczka wypiekane wg tradycyjnego przepisu, przywiezionego z Kłobucka, przekazywanego z pokolenia na pokolenie w rodzinie Pani Urszuli Maleszka. Okrągłe ciasteczka, udekorowane kandyzowaną wiśnią, często goszczą na lokalnych jarmarkach, wystawach i biesiadach.
Informacje dodatkowe / dostępność:
KGW Leszczynki
Urszula Maleszka,Sadków,
tel. 71 3148422
Kiełbasa nożem krojona z Zawidowic powstaje wyłącznie z mięsa wieprzowego, krojonego w kostkę i doprawianego grubo tłuczonym pieprzem, solą i czosnkiem. Nadziewana w naturalne jelita o grubym przekroju, poddana długotrwałemu wędzeniu w dymie z drzewa liściastego, nabiera w procesie produkcyjnym niezapomnianego smaku i aromatu. Tradycje kontynuuje Marcin Urbanowski.
Informacje dodatkowe / dostępność:
Ww wyroby dostępne są w sklepach i na stoiskach firmowych:
w Bierutowie, ul. Wrocławska 13
w Oleśnicy, przy ul. M. Skłodowskiej , ul. 3-Maja
we Wrocławiu, w Delikatesach róg placu Św. Macieja i ul. Probusa
Kontakty/ Miejsce wytwarzania:
Masarnia Urbanowski, 56-420 Bierutów, Zawidowice 40b,
tel. 71 3157423
Kiełbasa domowa krucha zawidowicka to wyrób powstały w wyniku połączenia wielu tradycji wędliniarskich, przywiezionych przez polskich osadników w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku. Wyprodukowana z mięsa wieprzowego, dzięki unikalnej recepturze jest krucha i w charakterystyczny sposób rozpada się przy krojeniu. Powolne wędzenie w dymie z drzewa liściastego nadaje kiełbasie piękna złoto-brązową barwę i niepowtarzalny aromat.
Informacje dodatkowe / dostępność:
Ww wyroby dostępne są w sklepach i na stoiskach firmowych:
w Bierutowie, ul. Wrocławska 13
w Oleśnicy, przy ul. M. Skłodowskiej , ul. 3-Maja
we Wrocławiu, w Delikatesach róg placu Św. Macieja i ul. Probusa
Kontakt/ Miejsce wytwarzania:
Masarnia Urbanowski, 56-420 Bierutów, Zawidowice 40b,
tel. 71 3157423
Strona 2 z 3