Placki po Sycowsku, to szczególny rodzaj placków ziemniaczanych podawanych w sposób tradycyjny w Restauracji Maks-Relaks w Sycowie. Placki przygotowuje się wg starego, odszukanego przez redaktora Gazety Wrocławskiej, przepisu.
Ich charakterystyczny smak współtworzą odpowiednio dobrany gatunek ziemniaków , jakość użytego do smażenia oleju oraz niepowtarzalny sposób doprawiania. Od tego roku stanowią pozycje w menu restauracji „Maks-Relaks” w centrum Sycowa.
Przepis na placki po Sycowsku:
1 kg ziemniaków,
3 duże cebule,
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek smalcu domowego
1 szklanka dobrego jakościowo oleju
2 jaja
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól do smaku.
Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok, do masy dodać sól, mąkę, surowe jaja, pieprz, gałkę muszkatołową oraz posiekaną drobno cebulę.
Całość dokładnie wymieszać. Oba tłuszcze rozgrzać razem na patelni. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładać niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smakują wybornie. Polecamy!
Informacje dodatkowe / dostępność: w Hotelu Maks w Sycowie
Kontakty:
Mieczysław Skuza, 56-500 Syców,
ul. Jana Pawła II 5
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.