W celu przygotowania syropu z sosny, wykorzystuje się jej młode pędy. Ważne jest, aby pokryte były brązową skórką, co świadczy o przyroście w bieżącym roku. Pędy te powinny odpowiadać długości palca i powinny być lepkie od żywicy. Najlepiej jest zrywać je na początku maja. Należy pamiętać także o tym, aby nie zrywać wszystkich młodych pędów, jakie sosna wypuściła, gdyż uniemożliwiłoby to dalszy jej wzrost. Ważne jest to, że pędy pozyskujemy z naszych lasów – Łęgów Grędzińskich, terenów czystych ekologicznie. Procedura przygotowania: Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika. Należy je ciasno ułożyć w słoiku. Następnie zasypujemy je cukrem. Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier. Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna. Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem. Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier. Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy. Gdy cukier już całkiem się rozpuści, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki z oryginalnym podpisem i szczelnym zamknięciem. Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat.
Procedura zasięgnięta z przepisów rodzinnych.
Kontakty:
Chrząstawa Wielka, ul. Wrocławska 137