Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
baner logo

Jest to nalewka na wyciągu z mięty polnej, porastającej doliny rzek Dobrej i Widawy. Receptura została przywieziona przez repatriantów z kresów wschodnich. Nalewka przygotowana jest na spirytusie i odpowiednio przygotowanych liściach mięty, rodzynkach, miodzie i pomarańczach. Produkcja składa się z 2 etapów: w pierwszym mieszaninę spirytusu,mięty, miąższu i skórek pomarańczowych oraz wody poddaje się fermentacji przez okres 4 tygodni. Nalewka jest następnie odstawiona na kilka tygodni, klarowana i filtrowana. Można ją skosztować na corocznym Jarmarku Produktu Lokalnego w Oleśnicy.

Kontakty:

KGW Leszczynki, Urszula Maleszka, Sadków,

tel. 71 314 84 22

Urszula Bugajewska, Pruszowice