Przepis przywieziony ze Śląska został ulepszony w oparciu o tradycje rodzinne przez p. Lidię Nawrot z Krzeczyna i stał się lokalnym przysmakiem,prezentowanym poza gminą Oleśnica jako regionalne danie. Produktami są ziemniaki, mąka krupczatka, jajka, masła oczywiście do ciasta a nadzienie składa się z kiełbasy, cebuli, bułki tartej, masła soli i pieprzu. Potrawa ta wymaga jedynie godzinnego poświęcenia czasu natomiast w smaku jest niezwykła. Jej walory docenione zostały podczas „Festiwalu Ziemniaka 2009”, jaki organizuje GOK Oleśnica – profesjonalne jury, złożone z zawodowego kucharza i etnografa przyznało jej pierwszą nagrodę!
Kontakty:
Przygotowanie: Lidia Nawrot – Krzeczyn
Kontakt:
Gminny Ośrodek Kultury Oleśnica, tel. (71) 314 02 37, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.