Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.4
Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania Dobra Widawa”.
STOWARZYSZENIE LGD DOBRA WIDAWA
INTEGRUJEMY TO CO ROZPROSZONE,
ROZBUDZAMY TO CO UŚPIONE,
ODNAJDUJEMY TO CO ZAPOMNIANE.
Lokalna Grupa Działania Dobra Widawa jest stowarzyszeniem realizującym działania wykorzystujące potencjał zasobów przyrodniczych i kulturowych na rzecz rozwoju lokalnego obszarów wiejskich.
LGD działa na zasadzie partnerstwa składającego się z przedstawicieli sektora publicznego, społecznego, gospodarczego oraz mieszkańców.
W skład LGD Dobra Widawa wchodzi 10 gmin: Długołęka, Czernica – powiat wrocławski, Dziadowa Kłoda, Dobroszyce, Oleśnica, Bierutów, Syców, Międzybórz – powiat oleśnicki, Wilków – powiat namysłowski, Jelcz-Laskowice – powiat oławski.
Placki po Sycowsku, to szczególny rodzaj placków ziemniaczanych podawanych w sposób tradycyjny w Restauracji Maks-Relaks w Sycowie. Placki przygotowuje się wg starego, odszukanego przez redaktora Gazety Wrocławskiej, przepisu.
Ich charakterystyczny smak współtworzą odpowiednio dobrany gatunek ziemniaków , jakość użytego do smażenia oleju oraz niepowtarzalny sposób doprawiania. Od tego roku stanowią pozycje w menu restauracji „Maks-Relaks” w centrum Sycowa.
Przepis na placki po Sycowsku:
1 kg ziemniaków,
3 duże cebule,
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek smalcu domowego
1 szklanka dobrego jakościowo oleju
2 jaja
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól do smaku.
Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok, do masy dodać sól, mąkę, surowe jaja, pieprz, gałkę muszkatołową oraz posiekaną drobno cebulę.
Całość dokładnie wymieszać. Oba tłuszcze rozgrzać razem na patelni. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładać niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smakują wybornie. Polecamy!
Informacje dodatkowe / dostępność: w Hotelu Maks w Sycowie
Kontakty:
Mieczysław Skuza, 56-500 Syców,
ul. Jana Pawła II 5
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Strona internetowa współfinansowana ze środków Uni Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, działanie 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER", poddziałanie 19.1 Wsparcie przygotowawcze. Europejski Fundusz na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Strona internetowa współfinansowana ze środków Uni Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oś IV LEADER, działanie 431 “Funkcjonowanie Lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja”. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.