Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
baner logo

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XIX edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.

Nkd logo

Konkurs odbędzie się dnia 15 czerwca 2019 roku w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu.

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)

II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)

III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)

IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

 

W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2019”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 10 maja 2019 r.

Zgłoszenia należy przesyłać na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego

Wydział Obszarów Wiejskich

Wybrzeże Słowackiego 12-14

50 – 411 Wrocław

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

 

KARTA ZGŁOSZENIA PRODUKTU (do pobrania)

REGULAMIN XIX EDYCJI KONKURSU (do pobrania)

  

Informacje nt. konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776 90-30 lub 71 776-90-51.