Dolny Śląsk aktywnie uczestniczy w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 10 czerwca 2011 roku. Producenci, przetwórcy, sklepikarze a także restauratorzy zrzeszeni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska gwarantują, że produkty oraz potrawy, oznaczone logo „Dziedzictwo Kulinarne – Dolny Śląsk” mają najwyższą jakość i zostały przygotowane według tradycyjnych receptur z surowców, pozyskanych na terenie województwa dolnośląskiego.
Podczas pierwszego dnia Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, 20 października w Hotelu Tumskim we Wrocławiu, grono dotychczasowych 47 przedsiębiorstw powiększyło się o kolejnych 5 ambasadorów dolnośląskich smaków, wśród których znalazł się członek LGD Dobra Widawa - pani Danuta Komuszyna wraz z pszenno-żytnimi piernikami z Oleśnicy.
Certyfikaty zostały wręczone przez pana Włodzimierza Chlebosza, Członka Zarządu Województwa Dolnośląskiego oraz pana Bogusława Steca, Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych następującym podmiotom:
Pani Danucie serdecznie gratulujemy!!!
Więcej informacji o Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska na stronie internetowej: http://www.umwd.dolnyslask.pl/obszarywiejskie/aktualnosci/artykul/forum-sieci-dziedzictwa-kulinarnego-dolnego-slaska-nowi-uczestnicy-regionalne-potrawy-dobre/