Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
baner logo

 

 

W dniach 27-30 września na stoisku Dolnego Śląska można było próbować, smakować, ale także zakupić najsmaczniejsze kulinarne rarytasy, oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska i wpisane na listę produktów tradycyjnych:


- masło tradycyjne, ser twarogowy tradycyjny oraz maślankę ze Spółdzielni Mleczarskiej z Międzyborza
- sery ślubowskie z Farmerskiej Przetwórni Serów Ślubowskich pana Igora Pietrzyka www.seryslubowskie.pl
- miody ze Spiżarni Miodowej pani Ewy Migockiej www.spizarniamiodowa.pl
- kamiennogórski ser pleśniowy ze Spółdzielni Mleczarskiej KAMOS www.kamos.pl
- marynowane żółte patisony, ogórki konserwowe oraz wiele smakowitych przetworów z firmy Ścinawa s.c. www.zhtow-scinawa.com.pl
- marynowane szparagi oraz pomidory z firmy Asperfield Sp. z o.o. www.asperfield.com

Ofertę Dolnego Śląska wzbogaciły także oleje tłoczone na zimno, kosmetyki naturalne oraz mąki (m.in. sezamowa, z pestek dyni, z orzecha włoskiego) produkowane przez dolnośląską firmę Ol’vita  (www.olvita.pl). Na dolnośląskim stoisku można było również podziwiać i nabyć niezwykłe, pełne jesiennych barw ozdoby ceramiczne m.in. dynie, patery, anioły z pracowni ceramicznej państwa Beaty i Romana Szynol www.szynol.com

Dzięki różnorodnej ofercie, niezwykle barwnej i estetycznej prezentacji stoiska, Województwo Dolnośląskie zdobyło w tym roku Wyróżnienie w konkursie pn. „Najciekawsza Promocja na Targach Smaki Regionów”, przyznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Podczas wydarzeń targowych wręczane są medale Targów „Smaki Regionów”. Otrzymują je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Złoty medal Targów „Smaki Regionów 2014” zdobyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu za masło tradycyjne.


Tradycją regionalnych targów poznańskich jest uroczystość wręczenia nagród „Perła”. Nominacje do tej prestiżowej nagrody zostały przyznane w sierpniu podczas finału XIV edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Spośród nominowanych produktów oraz potraw cztery zostały uhonorowane prestiżową statuetką:


w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
- ser twarogowy półtłusty – Spółdzielnia Mleczarska DEMI w Górze
- kiełbasa z Jagodnika – Dar – Vit, Dariusz Konarski
 w kategorii najlepsze danie i potrawa regionalna:
- zupa grzybowa z klopsikami z dziczyzny oraz udziec jagnięcy z muflona – Gospodarstwo Agroturystyczna Leśniczówka – Kamień, Ilona i Jarosław Dąbrowscy
- krem szpinakowy oraz comber z królika ze szpinakiem w sosie własnym – Stowarzyszenie „Koniczyna”, Morzęcin Mały.

 Koszt wynajmu powierzchni wystawienniczej wraz z zabudową stoiska na targach Smaki Regionów sfinansowany został ze środków Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Dolnośląskiego w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów na lata 2014-2015.